CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, June 15, 2009

PANDUAN : Cara-cara memakai lampin bayi

entry yang lalu aku ajar cara-cara membedung bayi kan...
k..hari nie nak ajar macam mana memakai kain lampin...
ha korang..... jangan x tahu..
zaman moden nie, ramai mak bapak yang x pakaikan anak2 kain lampin..
sumer pakai kain lampin pakai buang jer tau....
atau bahasa saintifiknya...PAMPERS....

aku?? hehehe...nak jimat kos..
aku pakai kan anak aku lampin waktu di rumah..
time kuar berjalan2 aku pakaikan anak aku pampers...

so..meh..aku nak ajar korang...
mana la tau kot korang x gheti nak pakaikan..
so, bila dah aku tunjuk nie..
harap2 bapa2, ibu2... sudah ngerti yek...
hehehehe.......

[caption id="attachment_1218" align="aligncenter" width="300" caption="Asas utama, LAMPIN.. korang belila apa2 jenama pun... sama jer....."]P5066930[/caption]

[caption id="attachment_1219" align="aligncenter" width="300" caption="Plastik seluar... ni tuk tampung air kencing dari tembus la..."]P5066931[/caption]

[caption id="attachment_1220" align="aligncenter" width="300" caption="Nappy Liner - ni tuk alas andai kata berak x derla susah nak cuci, hanya buang lapik tu jer..."]P5066933[/caption]

[caption id="attachment_1221" align="aligncenter" width="300" caption="langkah 1 : memula bentangkan seluar plastik tu"]P5066932[/caption]

[caption id="attachment_1222" align="aligncenter" width="300" caption="langkah 2 : korang letak napkin ngan nappy liner atas seluar plastik.. kau rasa besar, korang lipat la atas ngan bawah tu jadi kecik cikit.... korang tgk jerla gmbar atas tu.."]P5066934[/caption]

[caption id="attachment_1223" align="aligncenter" width="300" caption="seorang model yg comel telah standby untuk beraksi"]P5066936[/caption]

[caption id="attachment_1224" align="aligncenter" width="300" caption="letak baby atas lampin tadi"]P5066937[/caption]

[caption id="attachment_1225" align="aligncenter" width="300" caption="ikat dua penjuru kat belakang menuju ke hadapan... ikat simpul tanpa mati..."]P5066938[/caption]

[caption id="attachment_1226" align="aligncenter" width="300" caption="gini la rupanya bila dah bersimpul... clear x??"]P5066939[/caption]

[caption id="attachment_1228" align="aligncenter" width="300" caption="korang terbalikkan model tadi tuk ikat bahagian belakang lak..."]P5066942[/caption]

[caption id="attachment_1229" align="aligncenter" width="300" caption="ginila ghupanya bila dah disimpul.. comel kan aku simpul??hehehe"]P5066943[/caption]

[caption id="attachment_1230" align="aligncenter" width="300" caption="dah siap...susah sangat ker korang nak pakaikan lampin nie?? senangkan??"]P5066945[/caption]

[caption id="attachment_1232" align="aligncenter" width="300" caption="ala comelnya anak aku...makin naik badan Zulfadhli...hehehe.... mcm ibunya la jugak.. hahaha"]P5066944[/caption]

[caption id="attachment_1231" align="aligncenter" width="225" caption="dah siap...model dah lengkap berpakaian...sejuk la anak aku kalu dibiarkan tanpa baju...huhuhu....."]P5066947[/caption]

k...selesai sudah pelajaran hari nie...
aku harap pada bapak-bapak, ibu-ibu sudah tahu..
harap leh la jadikan ia sebagai panduan...
mana yang tahu, leh la war-warkan pada mereka..
suh jer derang jenguk blog Sumijelly nie..
confirm dapat panduan nie...

ok..next time aku wat panduan lain lak..
tapi kalu sesiapa ada suggestion nak suh aku wat panduan lain..
sila berikan sebarang komen di bawah yek...
insya allah...akan aku usahakan jika ia tidak menyulitkan..
insya allah.........

6 comments:

  1. panduan : cara² mmakai lampin baby - dah
    panduan : cara² membedung bayi - dah
    panduan : kelengkapan nak bersalin - dah
    panduan : selepas bersalin - dalam pantang - tak dak pong.. XXXX????

    ReplyDelete
  2. eemm...lepas bersalin ngan dalam pantang yek...
    emm...k..nanti aku try cari...
    tapi rasanya gmbr aku dlm pantang x der kot..
    sbb dlm pantang mana leh ambik gmbrkan..??
    hahahaha.........

    ReplyDelete
  3. aku nk request jugak....

    nak...nak...nak...ehemmm malu la...

    panduan membuat anak untuk beginner...hahahahahahaha
    buleh ke?kuikuikui....

    ReplyDelete
  4. oit...oit...
    tu x yah ajar pun boleh jadi la....
    hahahaha..........
    hampes ko.....

    ReplyDelete
  5. sekarang dah ada CLOTH DIAPER lagi comel2 bg baby pakai..kalau free lawat la blog saya yea http://abiumihannan.blogspot.com/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...