Friday, April 21, 2017

Tumbuk Cili

hahahahahaha


mak ngan anak lebih kurang perangai....

#sekadarsukasuka

Thursday, April 20, 2017

[DRAMA] Surgaku Tak Sempurna

Tetiba terlayan pula citer Syurgaku Tak Sempurna.....

Ni tengok kat HyppTV la....


Drama arahan Michael Ang dan skrip yang ditulis Ayuni Zamani ini akan berlangsung selama 30 episod dan akan mula ditayangkan di kaca televisyen HyppTV pada 16 Januari 2017 pada jam 9 malam ini. Drama ini turut menampilkan barisan pelakon yang berbakat seperti Shah Iskandar, Uqasha Senrose, Raja Ilya, Aedy Ashraff dan ramai lagi.

Shah Iskandar memegang watak sebagai Tengku Zarif , seorang jejaka dari keluarga berada yang jatuh cinta dengan seorang gadis kampung. Ini adalah pertama kali Shah Iskandar memengang watak lelaki yang memperisterikan dua orang wanita.

Jikalau sebelum ini anda sering melihat Raja Ilya memegang watak antagonis, kali ini Raja Ilya akan membawa watak yang berbeza dengan dramanya sebelum ini. Raja Ilya akan melakonkan watak Zalia, seorang gadis kampung yang berkahwin dengan Tengku Zarif namun dibenci oleh ibu mertuanya, Tengku Zahara. Watak Zalia akan berubah daripada gadis kampung yang baik hati kepada gadis yang sanggup melakukan apa sahaja apabila dia kehilangan anaknya dalam satu kemalangan dan kemudian suaminya pula berkahwin dengan wanita lain.

Uqasha Senrose pula memegang watak sebagai Fariena yang juga sahabat kepada watak Tengku Zarif dan akhirnya menjadi isteri kedua kepada Tengku Zarif. Fariena digambarkan sebagai seorang yang sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan Tengku Zarif, anak yang manja dan sering mendapatkan apa sahaja yang diinginkan. Namun, semuanya akan berubah apabila dia terlibat dalam kemalangan sehingga menyebabkannya lumpuh.

Sesetengah episod drama hasil terbitan DarkWave Pictures Sdn Bhd ini telah menjalankan penggambaran di Yogyakarta dan turut menampilkan pelakon Indonesia. Bagi anda yang meminati Cakra Khan boleh mendengarkan lagunya, ‘Mencari Cinta Sejati’ yang telah dipilih sebagai lagu tema untuk drama ini.

Jangan lupa untuk saksikan drama ‘Syurgaku Tak Sempurna’ pada jam 9 malam nanti di saluran 116 hanya di HypptTV Sensasi.

*********************

Tak pepasal terlayan pula citer ni....

Sekarang dah masuk episod 23 dah.... hahaha..... makin lama makin syok lak.. Novel dia pun baca sikit jer.. macam kene beli jer...hahaha

Nak pinjam pun tak tahu siapa ada......

K la... kalau siapa nak layan.. boleh la cr kat google.. ramai kot org update pasal citer ni.. boleh la nak melayan kan...hehehehe

Wednesday, April 19, 2017

Peraduan Traveloka Winning Stay sedang berlangsung

Hai semua... sebut jer Traveloka mesti terus teringat nak melancong... hahaha... nak pula dalam laman web Traveloka boleh book tiket dan hotel sekali kan... sekali arung.. tak yah pening-pening kepala. Dalam 1 laman web jer leh settle smuanya kan?

Harga tiket yang di tawarkan serta penginapan di traveloka.com/en-my pun boleh tahan harganya..... memang sangat berbaloi dan murah....kene pandai cari la kan...


Haa... sekarang Traveloka tengah buat peraduan untuk mencari pemenang menginap secara percuma... dalam erti kata TRAVELOKA WINNING STAY untuk 2 hari 1 malam .. bukan untuk berdua tau.. malah untuk 6 orang weii. siap sekali dapat sarapan pagi secara percuma tu......

Dah masuk minggu ke 3 dah peraduan ni berlangsung.... Bemula awal bulan April setiap minggu ada berbeza-beza penginapan yang di tawarkan... macam minggu pertama di Rain Forest Inn, Cameron Highlands manakala minggu ke 2 pula di 5 Heeren, Malacca. wow.. tempat semua menarik kan...

Jadi minggu ke 3 pula di Fig Tree Hill Resort, Penang.... Peraduan ini sedang berlangsung bermula pada 17 April 2017 - 23 April 2017.


Siapa sangka di kota Pulau Pinang yang sibuk ini mempunyai tempat seperti ini. Fig Tree Hill adalah tempat yang terbaik untuk anda yang sukakan suasana yang tenang di dalam hutan tropika.

Terdapat juga kolam renang, di mana anda dapat menghayati pemandangan hutan di sekelilingnya dan merasai suasana semula jadi. Binaan resort ini terdiri daripada papan dan kayu-kayu pokok menaikkan lagi aura semula jadi anda di sini.


Resort itu dibuka pada Tahun 2013 selepas mengambil masa hampir dua tahun untuk dibina berkonsepkan Bali dan tradisional Melayu.

Resort itu yang diilhamkan olehSoon Seong Moh menempatkan lima vila yang mempunyai dekorasi berbeza setiap satu iaitu Jasmine, Melor, Kemboja, Cempaka dan Lili.


Nama-nama vila itu dipilih berdasarkan bunga tempatan bagi menjadikan ia berbeza di antara satu sama lain kerana setiap satu memiliki dekorasi serta kemudahan tersendiri.


Vila Lili misalnya disediakan kolam renang dan gimnasium manakala di vila Cempaka terdapat kemudahan karaoke dan jakuzi serta di vila Melor terdapat bilik mesyuarat yang boleh disewa pengunjung.

Fig Tree Hill juga adalah sebuah resort yang amat sesuai untuk pakej berbulan madu kerana suasananya yang sunyi serta berbeza daripada hotel-hotel biasa juga sering menjadi pilihan untuk percutian keluarga, sambutan hari jadi, majlis perkahwinan dan mesyuarat korporat.

Antara aktiviti yang disediakan di situ adalah berbasikal bukit dan menjelajah hutan sehingga ke air terjun yang terdapat berhampiran resort.

Pengunjung yang menginap di situ pada musim buah-buahan juga pastinya teruja untuk menikmati durian, cempedak, nanas dan manggis jika kene dengan musimnya.

Ternyata pengalaman berada di Fig Tree Hill Resort seolah-olah berada di dunia fantasi di sebalik hutan yang memisahkan antara keindahan alam dan suasana penuh kesibukan di pekan Sungai Ara

Amacam... menarik tak tempatnya?

Sangat mendamaikan kan? nak pula bercuti bersama keluarga... melihat keindahan alam bersama keuarga.. dapat juga mengurangkan tekanan baik dari kerja mahupun pelajaran anak-anak...

Bagaimana hendak menyertainya ?

Mudah aja.... tulis sekreatif yang korang boleh! Beritahu mengapa korang nak sangat menang penginapan ini dan mengapa korang layak untuk menginap di situ? Jadi bagi tahu je terus terang kenapa korang perlu memenangi percutian ..........

Tapi sebelum tu, jangan lupa untuk 'LIKE' halaman facebook.com/Travelokamy, kongsikan album dan 'TAG' dua kawan korang.

So dah bersedia nak mengemas beg untuk bercuti di Pulau Pinang ker? Jadi pastikan korang sertai peraduan  Traveloka Winning Stay untuk memenangi penginapan 2-hari-1-malam yang menarik di Jasmine Villa, termasuk sarapan pagi untuk 6 tetamu yang bernilai RM850.00

Jadi apa yang korang perlu lakukan adalah senang aja... ikuti arahan berikut :

'LIKE' halaman Facebook facebook.com/Travelokamy kemudian kongsikan album bergambar 'Fig Tree Hill' di halaman Facebook Traveloka ke 'newsfeed' korang

Jadi jangan lepaskan peluang ini... peraduan ini bakal berakhir pada 23 April 2017, 11.59pm

Mudah kan?

[RESEPI] Mee Kari

Sebenarnya dari dulu nak sangat belajar masak mee kari ni... tapi selalu tengok dalam resepi ... macam2 bahan pula nak buh.. last-2 terkubur begitu sahaja...

Kemudian baru-baru ni... macam tak tahan la.. nak gak buat walaupun rasa macam susah kan.... cari habis simple la resepinya... akhirnya jadi gak Mee Kari yang saya buat...hahahaha

Resepi MEE KARI

Bahan-bahan untuk kuah kari:



  • Isi ayam, udang, kerang atau apa2 la rasa nak bubuh....
  • bebola ikan, fishcake (goreng separuh masak)
  • tauhu kering belah 2
  • bawang merah dan bawang putih serta halia (tumbuk halus @ hiris)
  • rempah ratus... bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih
  • cili giling, serbuk kari daging (guna jenama Babas) satukan dengan sedikit air asam jawa
  • minyak, garam, gula,
  • Santan (guna 250grm)
  • air 


Bahan-bahan hiasan:

  • Daun bawang, tauhu, dan tauge, cili merah/hijau hiris, telur rebus, sayur sawi (ikut la suka masing2)



Cara memasak kuah:

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang ditumbuk.
  2. Dah naik bau, masukkan cili giling sekali dengan serbuk kari yang dibancuh dengan air asam jawa
  3. Bila dah pecah minyak, masukkan isi ayam, kerang, udang dan juga santan...
  4. Kemudian tambahkan air untuk jadikan kuah.
  5. Bila mendidih, masukkan garam, gula dan fishcake serta fishball yang telah digoreng dan dipotong kecil.
  6. Biarkan mendidih hingga masak dan siap untuk dihidang.


Tadaaaaaaaa..... siap juga mee kari saya...hehehe

Ingatkan susah la sangatkan..rupanya senang weiii.... pastu buat la lagi..hahaha... ok.. next menu boleh la try wat mee kari tuk open house.... eeemmm.. leceh ker tak tuk buat masa rumah terbuka.. sbb biasa saya buat mee soto jer...hehehehe

Okla.. selamat mencuba yek...

Monday, April 10, 2017

Sedap ke Kopi Vietnam?

aik..tetiba citer pasak kopi vietnam... dah kenapa yek? hahaha

Sebenarnya.. bulan lepas saya ada ke Ho Chi Minh... tapi tak sempat nak update... kemalasan melanda... jadi saya update ni jerla dulu... nanti update untuk keseluruhan citer yek..kah3


Kalau pergi Vietnam... ramai cakap suh rasa air kopinya

Saya memang penggemar kopi tanpa susu.. yang bersusu ni kurang sikit.. tapi setakat nak rasa okjer...

Jadi nak tak nak kene la rasa kopinya...


Penjual air kopi wanita....

Baca blog sebelum ni.. ramai suggest suh cari lelaki berkopiah putih... tapi tak jumpa... memang perempuan ni juga


Akhirnya..... rasa juga air kopi vietnam ni... emmm

Rasanya sangat manisssssssss... sebab dia campur gula dan susu... adoi.. tang ada gula tu memang terasa la gulanya di dasar bawah...hahahaha

Kalau habis minum.. gula masih ada kat dasar tu.. x hancur...hahahaha tapi boleh la kalau setakat nak rasa.... lagi pun secawan RM3.00 ... boleh bayar ngan duit RM ko.. tu yang best... hahaha

Tapi tak leh kalah la air dari starbuck ok! kah3

Saturday, April 01, 2017

Menjamu selera di Eat & Repeat Cafe, Bangi

Citer dah lama.. takperla update jer.. hahaha...

Nak citer, hari tu tersinggah ke Kafe Eat & Repeat kat Seksyen 15 Bandar Baru Bangi.. sederet bangunan ngan Chicken Chop RM5 tu juga....


Dalamnya menjual makanan berharga RM1.90 sahaja.... murah kan?

Semangkuk tu RM1.90.. so beli la berapa banyak mangkuk.. kali la RM1.90 hehehhe

Menu nya :


Siap buat list dah berapa mangkuk kalau beli

Jadi boleh la budget kan? x la terlebih nak bayar...hehehe

Tempat nya x la besar... sebuah kedai jer.... jadi kalau datang time tengah ramai.. memang penuh la kedainya...


ok la kan... mana nak dpt kedai yg jual RM1.90 ni kan...

Selalu kalau sebut harga tu kedai RM1.99 jual barang-barang.. kali ni jual makanan lak..hehehe


Jadi kalau nak rasa makanan nya...

Jeemputla ke Eat & Repeat Cafe ni.. terletak di Seksyen 15, Bandar Baru Bangi... dkt ngan Petronas yang ada Subway tu juga....

Adakah selepas makan perlu ulang balik??? emmmm.............

Hey, Appril Fool?

Kenapa yek setiap 1hb April.. orang suka kenakan orang lain...

Hari April Fool merupakan hari yang disambut setiap 1 April di kebanyakan negara.

Hari ini disambut dengan usikan atau gurauan terhadap kawan, musuh, jiran, dan orang lain dengan tujuan bergurau senda atau memalukan mereka

Buat prank la.. pastu sebut APRIL FOOL!!


Dan nak jadikan sejarah Malaysia pula....

Pada 1 April 2005, laman web Malaysiakini menyiarkan berita mengenai tiga menteri Kabinet dan seorang Menteri Besar akan didakwa di mahkamah atas tuduhan rasuah. Empat pemimpin itu dikatakan sebahagian daripada 18 kes rasuah melibatkan orang kenamaan yang disiasat oleh Jabatan Peguam Negara.

Laporan itu dikeluarkan pada pukul 10.18 pagi tetapi disusuli tiga minit kemudian dengan satu penjelasan bahawa ia hanyalah satu jenaka yang menyebabkan kemarahan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Malaysiakini memberi penjelasan yang disiarkan pada pukul 5.20 petang yang sama, dengan memaklumkan bahawa laporan itu dibuat untuk mencetuskan perbincangan di kalangan masyakat tentang isu rasuah. Ia juga mahu menarik perhatian masyarakat kepada apa yang disifatkannya sebagai "belum lagi dilakukan" oleh kerajaan untuk melawan jenayah itu.

*********************

Tapi sebenarnya kita tahu ker tak asal usul terjadinya APRIL FOOL ni? di mana setiap tahun sentiasa di sebut-sebut

Sebenarnya ada tragedi yang berlaku pada 1 April. Inilah yang kemudiannya diingati oleh dunia kristian setiap tanggal 1 April sebagai (The April’s Fool Day). Pada tanggal 1 April, orang-orang dibolehkan menipu dan berbohong kepada orang lain.

Bagi umat kristian, April Fool merupakan hari kemenangan keatas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib dengan cara-cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan pembohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan semata.

Bagi umat Islam, April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seagama disembelih dan dibunuh oleh tentera salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak patut  juga ada orang Islam yang terikut merayakan tradisi ini.

Jadi kesimpulan nya, Umat Islam diseru supaya menjauhi sambutan perayaan berskala seni ini kerana ia berasal daripada budaya barat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...