Thursday, October 29, 2009

Tips to new and old bloggers dari REDMUMMY

More tips dari REDMUMMY yek... aku nak kongsi bersama korang. Amat..amat..amat... berguna pada sumer blogger2 kat luar.. apa salah nya berkongsi kan... untung pun dapat kat memasing punya blog gak.. hehehe..

Meh..meh..kita baca tips dari kak Red kita lagi....

1. Jangan kedekut letak link bloggers lain.

tak tau camne nak letak? belajor ler. nak duit riban2 tapi simple thing letak link pun tak nak belajar. jangan tamak kalau ko dah gemer ke dah sedang2 naik or langsung tak gemer tp tak nak letak link bloggers yang ko sebutkan dalam entry ko tuh.


Those link RM in your entry, aku leh detect. sometimes aku baca leave comment lah kat blog ko tu, biasanya aku diam seribu bahasa. ataupun aku tepek kat RM as a featured blogger.


so all in all, janganlah kedekut link, wpun diorg tak ckp gini:


eh malulah,janganlah letak link saya


segannya, saya bagi ikhlas tuh


alah, kang ramai datang blog saya


percayalah….if they dont want people to know their link, awal-awal diorang dah set kan blog diorang Private. bayangkan kalo aku cover event, abih sume link blog tu aku carik, wpun diorg tak letak pun link blog aku kat blog depa, but i ve done my part. at least in that entry, aku dah buat keje aku to please the others. if they dont please me, back to the nature, orang tolong ko, ko tolong orang. orang tu tak nak tolong, bloggers lain bley tolong.


2. Jangan kedekut bersedekah jariah


ni bukan sedekah yang kat fakir2 miskin tu, ni sedekah sket dari duit blogging ko tuh kat readers ko. i mean kalau takdak duit blogging pun, tapi kalau asik menerima jer adiah dari readers/bloggers lain, ulur2 lah gak. I always treat my readers nicely by giving them lots of stuff. aku bukan bragging kay, tapi aku sangat2 menjaga hati readers aku, aku buat contest dah berpuluh, aku bagi ole2 kat readers/bloggers di setiap tempat aku travel, 3 suku je adiah2 untuk orang (sampai kena tahan ngan kastam!). sapa datang support aku, memang akan mendapat. when u give,u will get it back, dalam cara yang berbeza.


i have heard some bloggers asyiklah dapat adiah sana sini, ada yang siap lah letak kat komen kat blog orang sana sini cakap ‘aku penah bg dia adiah, tapi dah 2 tahun 5 adiah aku bagi dia tp takde satu pun dia balas’. mouth spread up and it comes to me. katanya Ratu Advertorials kan, lajulah orang report kat aku.


memanglah orang melayu kita ni sokmo je cakap alah janganlah gitu, tak yah lah, saya bagi ikhlas.


tapi orang melayu pun geti berbudi bahasa…balaslah wei. So pikir balik napa rezeki ko asik tersekat jer, ko asik lah nyalak2 nak adiah itu ini, but untuk orang ko buat dek jer.


saya mungkin tak show off yang saya memberi to my readers, but apa saja barang yang berlebih2 kat umah aku tuh, baik dr personal stuff, things yang saya beli sendiri, from the sponsors, semua aku campak kat korang. alo kalo dak takkanlah buy shoes one free 1 deyy!



that s bout me lah, but for the rest, panjang-panjangkanlah rezeki yang ada.



2 simple tips for today.


Dari Red Mummy Blog


nak lagi tips dari Redmummy... korang g jer jenguk kat sideabar dia.. ada satu entry khas mengenai Tips-tps to be a blogger...

5 comments:

  1. for me, maybe memang kak red tu punye personaliti sendiri yg wat die jd camtu. if tgk die nyer pic mcm sombong n care tulis pun kasar. tp, sbb i sllu sgt jumpe manusia yg nmpk macam ni tp in fact hati diorang lagi baik dr yg nmpk "baik super" itu.heheh

    so, mmg caye sgt if RM ni murah rezeki cuz sikap die yg xkedeku n xbrape berkire :)
    .-= lizz´s last blog ..Kenapa lelaki je yang banyak keluar modal waktu dating? =-.

    ReplyDelete
  2. sumijelly7:30 PM

    @eyriqazz,
    thanks for nang me! i nanged u too and visit ur blog too... hehehe...

    ReplyDelete
  3. sumijelly7:34 PM

    @lizz,
    yup..dia memang nampak sombong.. sumi pernah jumpa dia personally.. tp sebenarnya dia amat peramah k. dia amat murah hati.. tu pasal dia murah rezeki..

    semoga kak red akan bertambah murah rezekinya.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Kejap lagi redmummy datang la ek..
    Mesti dia komen
    .-= zool´s last blog ..Air Teh O Misai Kucing =-.

    ReplyDelete
  5. sumijelly5:37 PM

    @zool,
    hahaha...tu kalu dia nak dtg..
    kalu tidak.. x der de..
    banyak lagi blog lain yg dia nak tgk.. hehehe
    dh la copy paste jer entry kak red... lagi nak mintak komen lak.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...