Monday, November 02, 2009

Jangan mudah terpedaya!

Pernah x korang terima emel seperti berikut dari mana-mana bank??

mbank palsu



Pernah...?? dan pernah clik x link yang di beri??

Pada yang pernah tahu kewujudan bank2 palsu pasti akan berhati2 kalu nak klik link yang diberikan...

Tapi pada yang x tahu kewujudan bank2 palsu nie.. meh sini aku nak tunjuk perbezaan bank2 palsu ngan bank2 betul yek...

Kalu korang terima emel tu, then klik likn nya.. link tu akan meng'forward' kan korang ke link penipuan.

mbank palsu



Bila korang isi jer username ngan password, secara automatik derang leh trace username ngan password korang dan terus menggunakan untuk pemindahkan wang ke bank lain..

Jadi..jangan mudah tertipu.. memang nampak sama, cuma yg x sama adalah URL LINK nya yek!

Link yang tidak betul adalah seperti berikut :

mbank palsu



http://0x463b7d41/o/?https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/M2ULogin.do?action=Login/

Manakala, link yang betul adalah seperti berikut :

mbank real



https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/M2ULogin.do?action=Login

tgk..tgk... ada perbezaan kan?? kan??

mbank real



Jadi...jika nak masuk ke Maybank2u tu...pastikan URL link nya betul yek.. beringat sebelum terkena... mencegah sebelum terlewat..

cewah..dh macam iklan sebabak lak.. :)

1 comment:

  1. sumijelly10:14 PM

    @lily lotus,
    hehehe...dh macam iklan cyber lak..hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...