Thursday, November 19, 2009

Resepi Bebola Daging yang mudah!

Hari Ahad yang lepas aku masak SPAGGETHI DAGING. Konon nak wat bebola daging, tp x tahu.. eh..bukan x tahu, tp x tahu resepi nya.. (erk..x sama ker??hehehe)

Jadi, hari ni aku surf internet cr resepi tu... at least, kalu aku nak makan kang, leh la cr dlm BLOG sendiri jerkan.. hehehe..

?Bebola Daging - Bakso™






Bebola_daging


Sesuai dibubuh dlm mi, sup atau dimasak lauk.




Bahan-bahan ( 600 g )



  • 600 g daging cincang -cuci dan tos (saya haluskan lagi jadi pes)

  • 3 sb tepung jagung

  • 1/2 sb lada putih serbuk

  • 1 sb ketumbar serbuk

  • 1 sk jintan manis serbuk

  • 1 sk jintan putih serbuk

  • 2 hiris halia - ditumbuk halus

  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus

  • 1 biji telur

  • garam secukup rasa




Cara-cara


Bakso_pes Gaul rata semua bahan2 dan perap sebentar
Bebola_bakso Bulat2kan adunan menjadi bebola kecil.

Bakso_d_rebus Panaskan air hingga mendidih dan rebus bebola.Angkat dan toskan.

Siap utk digunakan dlm apa saja masakan.Juga sedap dimakan begitu saja dan cicah sos.


Wah.... mcm senangkan?? hehehe.. leh la cuba nanti..

korang nak cuba, meh ambik jer resepi ni.. ni aku ambil dari sumber My Resepi. Kat citu memacam resepi ada ko...

Selamat mencuba yek!

8 comments:

  1. anak-anak arin suka gile makan bebola ikan=fishball.kasik tuh je, lauk lain mmg tak pandang.tapi nak cuba la bebola daging lak pas nih.

    ReplyDelete
  2. sumijelly8:05 PM

    @arin,
    hehehe....sama la..
    anak sumi pun suka..tp, di sebabkan sumi nak rasa bebola daging..
    tu yg sumi nak try wat tu...
    gigih cari resepi nie..hahahaha

    ReplyDelete
  3. adoi,..laparnya rasa..huhu...htr le sini Sumi.. :)
    .-= unlisted_one´s last blog ..Do you have what it needs??!! =-.

    ReplyDelete
  4. sumijelly10:25 PM

    @unlisted_one,
    erk..lapar..hahaha..sumi pun lom wat lagi...
    nanti sumi wat, sumi post gambar jerla.. :)

    ReplyDelete
  5. wiwiwi! bole try nih :)
    .-= wany´s last blog ..MY PAPER HEART =-.

    ReplyDelete
  6. sumijelly11:30 PM

    @wany,
    hehehe... x moh try ker?? hehehe...

    ReplyDelete
  7. try je no..

    ReplyDelete
  8. @zatul,
    try la..sangat senang...hehehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...